kind

Een dagje dagopvang

De pedagogisch medewerkers in de kinderdagverblijven houden een dagstructuur aan waarin vast zijn opgenomen: eet- en drinkmomenten, rustmomenten, verschoning- en toiletrondes en activiteitenmomenten. Dit geeft kinderen houvast en veiligheid. Onze dagstructuur ziet er globaal als volgt uit:

vanaf 07.30 uur
Ontvangst ouders en kinderen, noteren en/of bespreken van eventuele bijzonderheden. 

ca 09.15 uur
Kinderen gaan aan tafel, zingen een welkomstliedje en eten een cracker en drinken thee of water.

ca 10.00 uur
Na een vaste verschoningsronde en toiletronde gaan de jongste kinderen vaak een slaapje doen.
“Open deuren”. De deuren van de groepsruimtes worden opgezet en de kinderen kunnen zelf beslissen met wat en met wie ze gaan spelen. In de ruimtes worden diverse activiteiten georganiseerd. Als het weer het toe laat gaan we naar buiten.

ca 11.30 uur
Na toiletronde en handen wassen, volgt de warme maaltijd (6+maanden) aan tafel op de eigen groep. Het liedje “smakelijk eten” wordt gezongen.

12.00 uur
Na het eten, handen en toeten wassen en verschoningsronde gaan diverse kinderen naar bed.

12.15-14.00 uur
Rusttijd kinderen. Op de groep wordt ook rust gecreëerd. Kinderen die wakker blijven doen rustige activiteiten zoals boekjes lezen, tekenen, spelen op matten of matrassen etc.

14.15 uur
Tijd voor drinken en eventueel een cracker/koekje. Kinderen die wakker worden uit bed halen en de jongste kinderen gaan zo rond dit tijdstip een middagslaapje doen. Tevens is er een verschoningsronde.

14.45 uur
Alle kinderen gaan aan tafel zitten om fruit te eten en krijgen thee of water te drinken.

15.30 uur
Tijd voor een middagactiviteit op de groep of de deuren van de ruimtes gaan weer open: als de kinderen ’s morgens naar buiten zijn geweest wordt er meestal ’s middags iets creatiefs gedaan. Bij mooi weer worden er ook buiten activiteiten georganiseerd.

16.00-18.30 uur
Ophalen kinderen en contactmoment met de ouders. Rond een uur of 17.00 krijgen de kinderen nog iets te drinken en eten zoals een soepstengel. Ook wordt er in de namiddag nog een verschoning- en toiletronde gedaan.